L’arribada de la calor pot ser un bon motiu encara que fem neteja cada primavera en els ordinadors. Si la placa era una molt antiga haurem de canviar: placa, processador i memòria. El problema sorgeix en comprovar que les plaques noves no solen portar connexions per a discos IDE sinó només pels SATA.Al no tenir la unitat de DVD que és IDE tampoc podem fer tot això des d’un CD d’arrencada, encara que podríem crear una memòria usb, aquesta vegada no ho anem a fer així.
Arranque des d’un USB extern amb unitat IDE
Demanar una amb aquestes connexions és retardar l’inevitable: el disc IDE fa les maletes, millor dit, va a una maleta d’alumini amb connexió USB.
Encara que diguin que no es pot arrencar des d’un disc extern USB, al meu cas no és cert. L’únic problema que he trobat és que no es queda guardat en la BIOS, però entrant en la BIOS no mes cal dir-li que faci un inici complet dels dispositius USB i apareix el disc. Comte perquè cal triar el que ve amb el nom només, ja que ve un altre amb UEFI davant que no arrenca al meu.
A pesar que la partició boot estigui en aquest disc arrenca des del disc antic ficat en la carcassa USB gràcies a que en GRUB té el UUID (l’identificador de les particions) i això no canvia encara que s’hagi traslladat de lloc i, per exemple, ja no sigui /dev/sda.
Trasllat del sistema
Bé, una vegada hem arrencat el sistema, ve el tema d’aconseguir que tot funcioni com abans amb els discos que queden, sense haver d’entrar sempre en la BIOS i utilitzar el disc IDE amb USB.
Jo sempre intento tenir els directoris importants en diferents particions en instal·lar per primera vegada, per poder conservar aquestes particions en cas d’instal·lació completa, però no sempre és així.
El problema és que una de les particions del disc sigui /boot
La cosa és fàcil encara que cal tenir sang freda i fer còpies del que aneu a necessitar, per si de cas.
Creant noves particions pel sistema
El primer és veure les particions. Per això he usat gparted que funciona molt bé.
Si no ho teniu instal·lat jo en sistemes tipus debian ús:
sudo apt-get install gparted
després s’inicia amb
sudo gparted
En arrencar inicia una finestra on es pot veure tots els discos (IDE, SATA o el que sigi) amb les sevas particions:
En blanc, dins de cada partició es veu l’espai que queda lliure. Busquem una partició que tingui suficient espai lliure per a la partició boot i que no sigui de sistema perquè no doni problemes (ni /var, ni / i coses així per si de cas), una de dades o de windows estaria bé. Simplement se li prem amb el botó dret del ratolí i apareix un menú per a aquesta partició, elijes “redimensionar/moure” per deixar buit per a una partició de la grandària de la qual es va a traslladar (se li pot dir directament que deixi aquest buit darrere) i creguis una nova en el buit del tipus que es vulgui (ext4) i se li dóna l’etiqueta “boot” per reconèixer-la.
Tots els treballs es van afegint en la part baixa de la finestra de gparted i quan ja ho teniu tot es prem “aplicar tot” i ja està.
Copia de les dades a la nova ubicació
Ara es pot muntar aquesta nova partició, des del propi gparted es pot, i copiar tot el de la partició antiga en la nova:
sudo cp -afv /boot/ /mitjana/user/_boot
Atenciò amb la “/” del final perquè no volem que creu un directori boot dins de boot 😉
Actualitzant el sistema de fitxers
Ara en comptes del nom de les particions que s’usaven abans tipus /dev/sdaX (SATA o SCSI) o /dev/hdaX (IDE) ara s’usen els UUID que són un codi identificatiu de cada partició del disc i que ens ha vingut molt bé abans per arrencar.
Per saber el UUID de cada unitat antiga i nova usem:
ls -l /dev/disk/by-uuid/
Per saber què s’està usant en el sistema jo uso el “monitor de sistema” que ve amb ubuntu per defecte i en la pestanya “Sistemes d’arxius” pots veure què particions estan en ús i a què correspon cadascuna.
El següent és entrar a canviar la partició que s’usarà com /boot a partir d’ara, utilitzant el editor de text que mes us agradi:
sudo vi /etc/fstab
Aquí canviem l’antiga UUID per la nova i sortim.
Actualitzant grub
Per instal·lar grub en la unitat nova (en el nostre cas /dev/sda) n’hi ha prou amb:
sudo grub-install /dev/sda
però el problema és que s’instal·larà una arrencada antiga, que intentarà accedir al disc antic, per buscar el nucli del sistema (/boot/…). Si /boot no estigués en aquest disc que hem llevat amb això bastaria.
En aquest cas el que caldria fer és tornar a iniciar el gparted com abans i en prémer amb el botó de la dreta del ratolí en la partició nova ens surt un apartat “muntar” i dins “*boot” amb el que en prémer munta la nova partició com boot i es desmunta l’antiga.
Ara entrem a canviar grub perquè apunti en la nova partició:
sudo dpkg-reconfigure grub-pc
Aquí ens surt una finestra amb les opcions d’arrencada, anem a la següent i ens surt les particions que tenim muntades per triar la que té boot, escollim la nova i seguim, acceptar i en sortir queda amb tot bé. Podem entrar en /boot/grub/grub.cfg i buscar la cadena del UUID antic i el nou per veure que s’ha canviat.
Per acabar instal·lem grub en el disc que arrencarà a partir d’ara:
sudo grub-install /dev/sda
I en reiniciar tindrem tot funcionant com si no hagués passat gens, tret que en l’ordinador faltarà la disquetera i el lector de DVD…
Espero que us serveixi.
Una salutació a tots i molta sort.